Haaruitval wordt in verband gebracht met stress, een ongezonde levensstijl en ouder worden. Echter is dit niet altijd de echte en enige oorzaak van het haaruitval. De oorzaken van haaruitval zijn voor iederen varierend. Over het algemeen zijn de haaruitval oorzaken bij vrouwen ook anders dan bij mannen. Bij mannen gaat het inderdaad vaak gepaard met mannelijke kaalheid en komt ook veel vaker voor. 45% van de mannen krijgt in zijn leven te maken met haaruitval. Het wordt daardoor meer gezien als een mannelijke kaalheid. Vrouwelijk haaruitval heeft een dieper effect vergeleken met mannen , maar het is helaas niet altijd mogelijk om dit te behandelen met een haartransplantatie, omdat de oorzaken zorgen voor een minder voorspelbaar haaruitval patroon.

Het type haaruitval met een erfelijke oorzaak wordt veroorzaakt doordat haarzakjes in de uitvalsgebieden gevoelig zijn voor het DHT hormoon. Deze vorm van haaruitval is bekend onder de medische term Alopecia Andriogenetica. Dit is de meest voorkomende vorm van haaruitval en komt het meeste bij mannen voor. DHT zorgt ervoor dat de groeifase van de haren verkort worden. De haarwortels die hierdoor aangetast worden sterven af en produceren uiteindelijk alleen donshaar of helemaal geen haar. Bij mannen komt deze vorm van kaalheid meestal voor tussen de 25 en 40 jaar. Bij vrouwen komt deze vorm van haaruitval ook voor, maar dan is het vaak rond de overgang.
Mogelijke andere oorzaken voor haaruitval zijn haaruitval door littekens en brandwonden, haaruitval door infecties en haaruitval door spanning op het haar. Dat laatste kan bijvoorbeeld het geval zijn van het te strak vlechten van de haren of door het gebruik van extensions.

Bij mannen is het haaruitval meestal wel goed te behandelen, mits er voldoende donorharen aanwezig zijn en de donorharen van goede kwaliteit zijn. Qua haaruitval bij mannen ontvangen we meestal aanvragen voor een haartransplantatie van groter wordende inhammen en een dunner wordende kruin. Beide gebieden zijn over het algemeen zeer goed te behandelen met een haartransplantatie.